Τι είναι το BOTOX®?
Το BOTOX® είναι υψηλής καθαρότητας εκχύλισμα της Βοτουλινικής τοξίνης Α το οποίο ενίεται στους μυς του προσώπου για την εξομάλυνση των ρυτίδων και των γραμμών. Συνηθέστερα χρησιμοποιείται στις ρυτίδες του μετώπου, στις ρυτίδες γύρω από τα μάτια (πόδι της χήνας), και ανάμεσα στα φρύδια. Η θεραπεία μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και για ανόρθωση φρυδιού.

Πως λειτουργεί το BOTOX®?
Λειτουργεί μπλοκάροντας προσωρινά τη μεταβίβαση των ερεθισμάτων από τα νεύρα προς τους μυς, οι οποίοι προκαλούν τις ρυτίδες, επιτρέποντάς τους να χαλαρώσουν. Οι φυσιολογικές εκφράσεις δεν επηρεάζονται. Οι ρυτίδες που προκαλούνται από τον ήλιο και τη βαρύτητα δεν ανταποκρίνονται στο BOTOX®.

Πότε θα δω αποτελέσματα από τη θεραπεία με BOTOX®?
Γενικά, το αρχικό αποτέλεσμα φαίνεται μέσα στις πρώτες 3 ημέρες, ενώ το τελικό αποτέλεσμα σε 7 ημέρες μετά τη θεραπεία. Το αποτέλεσμα μπορεί να διαφέρει μεταξύ ασθενών.

Πόσο διαρκεί το BOTOX®?
Τα ορατά αποτελέσματα έχει δειχθεί ότι μπορεί να διαρκέσουν έως και 4 μήνες. Το αποτέλεσμα μπορεί να διαφέρει μεταξύ ασθενών. Συζητήστε με το γιατρό σας για το τι μπορείτε να περιμένετε και πότε να καθορίσετε το επόμενό σας ραντεβού. Η επανάληψη της θεραπείας σε τακτά χρονικά διαστήματα αποτρέπει την επανεμφάνιση των ρυτίδων.

Είναι η θεραπεία με BOTOX® επώδυνη?
Συνήθως, η ενόχληση είναι ελάχιστη και σύντομη. Πριν την ένεση ο γιατρός μπορεί να επιλέξει να μουδιάσει την περιοχή με κρύα επιθέματα ή αναισθητική κρέμα. Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 10 λεπτά. Οι περισσότεροι ασθενείς όταν βγαίνουν από το ιατρείο μετά τη θεραπεία με BOTOX® δεν χρειάζονται χρόνο ανάρρωσης.

Θα είμαι σε θέση να κάνω εκφράσεις προσώπου?
Παρόλο που τα αποτελέσματα είναι ορατά, η θεραπεία δεν θα αλλάξει ριζικά την εμφάνιση του προσώπου σας, ούτε θα σας κάνει να φαίνεστε ότι «κάτι κάνατε». Η δραστηριότητα των μυών που προκαλούν τις ρυτίδες και τις γραμμές μειώνεται προσωρινά, έτσι μπορείτε ακόμη να κάνετε εκφράσεις αλλά χωρίς τις ρυτίδες.

Ποιος δεν πρέπει να κάνει θεραπεία με BOTOX®?
Ασθενείς που είναι έγκυες, θηλάζουν ή έχουν νευρολογικά προβλήματα δεν πρέπει να κάνουν θεραπεία με BOTOX®. Επίσης, συγκεκριμένα αντιβιοτικά ή άλλα φάρμακα που επηρεάζουν τη μεταβίβαση νευρικών ερεθισμάτων στους μυς δεν πρέπει να λαμβάνονται όταν γίνεται θεραπεία με BOTOX®. Επειδή το BOTOX® δεν είναι αποτελεσματικό σε όλες τις ρυτίδες, συνιστάται να λάβετε τη συμβουλή του γιατρού σας.

Ποιες είναι οι παρενέργειες του BOTOX®?
Οι παρενέργειες είναι σπάνιες. Μπορεί να υπάρχει ήπια ερυθρότητα στο δέρμα της περιοχής που έγιναν οι ενέσεις. Αυτό συνήθως διαρκεί μία με δύο ώρες. Επίσης, μπορεί να προκληθεί ήπιος μωλωπισμός. Ακόμη, μπορεί να προκληθεί ήπιος πονοκέφαλος που υποχωρεί μέσα σε 24-48 ώρες. Σπανιότερα, μπορεί να προκληθεί προσωρινή βλεφαρόπτωση ή/και διπλωπία αν το BOTOX® περάσει απροσδόκητα σε κοντινούς μυς. Οι επιπλοκές στα χέρια ενός έμπειρου γιατρού είναι εξαιρετικά σπάνιες και λαμβάνονται όλες οι απαραίτητες προφυλάξεις ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος των παραπάνω επιπλοκών.

Τι θα συμβεί αν επιλέξω να μη συνεχίσω τις θεραπείες?
Αν δεν συνεχίσετε τις θεραπείες, οι ρυτίδες και οι γραμμές σταδιακά θα επανέλθουν στην κατάσταση που ήταν πριν από τη θεραπεία.