Μαύροι κύκλοι στα μάτια - Αίτια & θεραπεία
Μαύροι κύκλοι στα μάτια - Αίτια & θεραπεία

 

 • Τι είναι οι Μαύροι Κύκλοι στα μάτια

Με τον όρο μαύροι κύκλοι εννοούμε την υπερμελάγχρωση που περιγράφεται με τη μορφή κηλίδων γύρω από τα μάτια, καθιστώντας όλη την γύρω περιοχή ιδιαίτερα κουρασμένη. Οι μαύροι κύκλοι στα μάτια εμφανίζονται τόσο σε άντρες όσο και σε γυναίκες και είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο που όμως υπάρχει λύση.

Αυτή η σχετικά καινούρια μη χειρουργική θεραπεία είναι κατάλληλη για ασθενείς με μαύρους κύκλους (περιοφθαλμική υπερμέλαγχρωση) κάτω από τα μάτια.

Η χαλάρωση των ιστών του κάτω βλεφάρου και η πτώση της παρειάς (μάγουλο, περιοχή μέσου προσώπου) έχουν σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση μιας αύλακας  στο κάτω κογχικό όριο (γνωστή και ως αύλακα δακρύων), που βρίσκεται μεταξύ του κάτω βλεφάρου και της παρειάς.

Επιπλέον, αυτή η αύλακα επιδεινώνεται από την πρόπτωση λίπους στο κάτω βλέφαρο (σακούλες κάτω από τα μάτια) και μαζί αυτές οι αλλαγές οδηγούν στην εμφάνιση των μαύρων κύκλων.

 • Ποια είναι τα αίτια των μαύρων κύκλων

Τα συνήθη αίτια για την εμφάνιση των μαύρων κύκλων στα μάτια, ή αλλιώς οι γνωστές "σακούλες" είναι ποικίλα. Τα πιο κοινά αίτια είναι:

 • Μαύροι κύκλοι λόγω ηλικίας.
  Όπως είναι αντιληπτό, ο χρόνος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός και η σημαντικότερη αιτία για τους μαύρους κύκλους. Όσο μεγαλώνουμε, το δέρμα χάνει το κολλαγόνο του με συνέπεια να γίνεται ημιδιαφανές και να φαίνονται οι φλέβες κάτω απο αυτό.
 • Μαύροι κύκλοι λόγω έλλειψης ύπνου.
  Η έλλειψη ύπνου παίζει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία των μαύρων κύκλων.
 • Μαύροι κύκλοι λόγω του τρόπου ζωής.
  Το αλκοόλ, το τσιγάρο, τα ξενύχτια, η κακή διατροφή και οι τοξικές ουσίες προκαλούν έλλειψη οξυγόνου στο αίμα.
 • Μαύροι κύκλοι λόγω πολύωρης έκθεσης σε οθόνες.
  Η χρήση υπολογιστή, tablet κτλ. προκαλούν κούραση στα μάτια και την γύρω περιοχή των ματιών.
 • Το τρίψιμο των ματιών
 • Παθολογικά αίτια
 • Η κληρονομικότητα
 • Η κακή κυκλοφορία του αίματος
 • Παθολογικά αίτια ή ορμονικές ανισσοροπίες.
 • Eνέσεις υαλουρονικού οξέως στην αύλακα δακρύων

Όλοι οι ασθενείς με μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια δεν είναι κατάλληλοι για βελτίωση του προβλήματος τους με χειρουργική επέμβαση όπως π.χ. με βλεφαροπλαστική κάτω βλεφάρου. Η χρήση υαλουρονικού οξέως στην αύλακα δακρύων προσφέρει σε ορισμένους ασθενείς μία εναλλακτική, λιγότερο παρεμβατική θεραπεία για το πρόβλημά τους. Όμως, δεν είναι κατάλληλη για ασθενείς που έχουν πολύ χαλαρό δέρμα κάτω βλεφάρου ή πολύ έντονες σακούλες κάτω από τα μάτια. Αυτοί οι ασθενείς χρειάζονται χειρουργική επέμβαση.

Παρόλο που η χρήση ενέσιμων εμφυτευμάτων αποτελεί μία πολύ καλά τεκμηριωμένη θεραπεία για άλλες περιοχές του προσώπου και συνδέεται με υψηλή ικανοποίηση ασθενών, η χρήση τους για την αντιμετώπιση των μαύρων κύκλων έχει αποδειχθεί ως η πιο συναρπαστική νέα εφαρμογή τους.

Μαύροι κύκλοι στα μάτια - περιοφθαλμική υπερμέλαγχρωση
Μαύροι κύκλοι στα μάτια - περιοφθαλμική υπερμέλαγχρωση

 

 • Ποια είναι η θεραπεία των μαυρων κύκλων;

Η θεραπεία για τους μαύρους κύκλους στα μάτια, αποτελείται από μία σειρά μικροενέσεων κατά μήκος της αύλακας. Έπειτα, γίνεται ένα ήπιο μασάζ στην περιοχή ώστε να κατανεμηθεί ομοιόμορφα το υλικό. Η θεραπεία γίνεται στο ιατρείο και προσφέρει άμεσο αισθητικό αποτέλεσμα χωρίς χρόνο ανάρρωσης.

Το αποτέλεσμα διαρκεί περίπου 9-12 μήνες. Η θεραπεία είναι συνήθως ανώδυνη, παρόλο που μερικοί ασθενείς μπορεί να νιώσουν ήπια ενόχληση κατά τη διάρκεια του μασάζ το οποίο απαιτείται για την ομοιόμορφη  κατανομή του υλικού.

Η χρήση ενέσιμων εμφυτευμάτων δεν αποκλείει αργότερα την επιλογή μίας χειρουργικής επέμβασης. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν σε ασθενείς που έχουν υποστεί στο παρελθόν βλεφαροπλαστική κάτω βλεφάρου και έχουν εναπομείναντες αύλακες.

Περιστασιακά, μπορεί να υπάρξει ανομοιομορφία στην κατανομή του υλικού. Αυτό διορθώνεται με μασάζ. Αν ένας ασθενής δεν είναι ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα, το υλικό μπορεί εύκολα και γρήγορα να διαλυθεί χρησιμοποιώντας υαλουρονιδάση. Μωλωπισμός και ήπιο οίδημα μπορεί να προκύψουν, αλλά αυτά συνήθως υποχωρούν μέσα σε μία εβδομάδα.

Προκειμένου να ελαττωθεί ο κίνδυνος μωλωπισμού συνιστάται η διακοπή της χρήσης Ασπιρίνης ή οποιωνδήποτε αντιφλεγμονωδών φαρμάκων όπως  Ibuprofen, Diclofenac, Voltarol, τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν από τη θεραπεία και εφόσον αυτό είναι ιατρικά ασφαλές.

Για να εξακριβωθεί κατά πόσο πόσον ένας ασθενής είναι κατάλληλος για αυτή τη θεραπεία είναι απαραίτητο να επισκεφτεί τον οφθαλμοπλαστικό χειρουργό. Στα χέρια ενός έμπειρου γιατρού, ο κίνδυνος και οι πιθανές επιπλοκές είναι πάρα πολύ μικρές, αλλά πρέπει να ληφθούν υπόψη προσεκτικά κατά την διάρκεια της επίσκεψης πριν προχωρήσει κανείς στην θεραπεία.

Αισθητική Οφθαλμολογία

Μάθετε περισσότερα για την αισθητική οφθαλμολογία