Απόφραξη ρινοδακρυϊκού πόρου
Μειωμένη Παροχέτευση Δακρύων

 

  • Απόφραξη ρινοδακρυϊκού πόρου

Μία πολύ συχνή θέση απόφραξης του δακρυϊκού συστήματος είναι ο ρινοδακρυϊκός πόρος (απόφραξη ρινοδακρυϊκού πόρου). Αυτό προκαλεί τη συσσώρευση των δακρύων στον δακρυϊκό ασκό και μερικές φορές λόγω της στασιμότητας των δακρύων προκαλείται μόλυνση του δακρυϊκού ασκού (η κατάσταση αυτή αναφέρεται ως δακρυοκυστίτιδα). Πρόκειται για μια επώδυνη κατάσταση η οποία απαιτεί συστηματική θεραπεία με αντιβιοτικά.

Στην περίπτωση που ο ρινοδακρυϊκός πόρος είναι στενωμένος αλλά παραμένει εν μέρει ανοικτός, ο Κος Μαυρικάκης συστήνει την τοποθέτηση προσωρινών stents μέσω της ρινικής οδού. Εάν αυτή η προσέγγιση δεν προσφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα, ή εάν ο ρινοδακρυϊκός πόρος είναι πλήρως αποφραγμένος, τότε η χειρουργική επέμβαση ασκορινοστομίας είναι ο χρυσός κανόνας για να διορθωθεί η κατάσταση.

Μία πιο σπάνια θέση που μπορεί να παρατηρηθεί πλήρης απόφραξη του δακρυϊκού συστήματος είναι στο επίπεδο του δακρυϊκού σωληναρίου. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η λύση στο πρόβλημα είναι η τοποθέτηση σωλήνα Lester Jones.

Ενώ τέλος, η στένωση των δακρυϊκών σημείων ή των δακρυϊκών σωληναρίων μπορεί να λυθεί με μικρές επεμβάσεις που σκοπό έχουν να διευρύνουν την όδο, δηλ. δακρυοπλαστική ή επεμβάσεις με χρήση stents.

Οι περισσότεροι ασθενείς διαπιστώνουν λύση στο πρόβλημα της δακρύρροιας και των εκκρίσεων εφόσον εντοπιστεί γιατί δακρύζει το μάτι και επιλεχθεί η κατάλληλη επέμβαση σχετικά με την απόφραξη του δακρυϊκού συστήματος.

 

απόφραξη ρινοδακρυϊκού πόρου
Ανατομική του αποχετευτικού συστήματος των δακρύων

VIDEO

Ο Κος Μαυρικάκης, χειρουργός οφθαλμίατρος, στην τηλεοπτική εκπομπή 'Θέμα Υγείας' από το SBC, μιλάει για την δακρύρροια και πως αντιμετωπίζεται.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με παθήσεις δακρυϊκής συσκευής όπως ξηροφθαλμίααπόφραξη ρινοδακρυϊκού πόρουδακρυοκυστίτιδαασκορινοστομία και δακρύρροια στα παιδιά, ο βραβευμένος οφθαλμοπλαστικός χειρουργός Κος Ιωάννης Μαυρικάκης θα δώσει την καλύτερη και πιο σωστή λύση στη πάθησή σας.

Παθήσεις Βλεφάρων, Δακρυϊκής Συσκευής & Κόγχου

Μάθετε περισσότερα για την πάθηση που σας ενδιαφέρει