Ασκορινοστομία
Ασκορινοστομία

 

  • Τι είναι η ασκορινοστομία

Η επέμβαση ασκορινοστομίας δημιουργεί μία καινούρια οδό μεταξύ του δακρυϊκού ασκού και της ρινικής κοιλότητας, αφού γίνει αφαίρεση ενός οστέινου πετάλου που παρεμβάλλεται μεταξύ τους. Με την επέμβαση αυτή, παρακάμπτεται οποιαδήποτε στένωση ή απόφραξη του ρινοδακρυϊκού πόρου.

  • Εξωτερική vs ενδοσκοπική ασκορινοστομία

Η επέμβαση της ασκορινοστομίας, παραδοσιακά, διενεργείται μέσω μίας μικρής δερματικής τομής στο πλάι της μύτης (εξωτερική ασκορινοστομία). Στην εποχή μας, μπορεί να διενεργηθεί και με προσπέλαση από τη μύτη (ενδορινική ασκορινοστομία).

Με την ενδορινική ασκορινοστομία αποφεύγεται η δερματική τομή και τα αποτελέσματα είναι σχεδόν ίδια με την εξωτερική ασκορινοστομία. Η ενδορινική ασκορινοστομία δεν ενδείκνυται σε περιπτώσεις όπου η απόφραξη δεν είναι σε συνήθη θέση ή όπου υπάρχουν προβλήματα στην κοιλότητα της μύτης.

Ο Κος Μαυρικάκης πραγματοποιεί τόσο την εξωτερική, όσο και την ενδορινική ασκορινοστομία και είναι σε θέση να προτείνει την καταλληλότερη προσέγγιση για το δικό σας πρόβλημα.

Και στις δύο περιπτώσεις στο τέλος της επέμβασης στο καινούργιο δακρυϊκό σύστημα τοποθετείται ένα λεπτό, μαλακό σωληνάκι σιλικόνης και παραμένει εκεί για μερικές εβδομάδες, ούτως ώστε να κρατήσει τον πόρο ανοικτό κατά τη διάρκεια της επούλωσης.

 

Η χειρουργική επέμβαση ασκορινοστομίας διαρκεί περίπου μία ώρα,  ο ασθενής δεν χρειάζεται να νοσηλευθεί, και μπορεί να διενεργηθεί με γενική ή με τοπική αναισθησία και μέθη.

Η επέμβαση έχει πολύ υψηλό ποσοστό επιτυχίας (βελτίωση των συμπτωμάτων σε τουλάχιστον 90-95% των ασθενών στα χέρια έμπειρων οφθαλμοπλαστικών χειρουργών).

  • Πριν την επέμβαση ασκορινοστομίας

Φάρμακα που περιέχουν ασπιρίνη ή φάρμακα με παρόμοια δράση, θα πρέπει να διακοπούν για διάστημα 2 εβδομάδων πριν τη χειρουργική επέμβαση, εφόσον ο γιατρός σας επιβεβαιώνει ότι είναι ασφαλές να τα διακόψετε. Επίσης, θα ήταν καλό να αποφεύγεται η λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων για 2 εβδομάδες πριν τη χειρουργική επέμβαση.

Σε περίπτωση που κάποιος ασθενής λαμβάνει αυτά τα φάρμακα ή άλλα αντιπηκτικά φάρμακα (όπως Warfarin ή Clopidogrel), θα πρέπει να ενημερωθεί ο γιατρός σας, ούτως ώστε να καθορίσει την ασφάλεια της διακοπής τους προεγχειρητικά, με σκοπό να μειωθεί ο κίνδυνος αιματώματος, όπως επίσης και ο κίνδυνος μετεγχειρητικής ρινικής αιμορραγίας, ο οποίος αν και σπάνιος μπορεί να καταστεί αρκετά σοβαρός.

Η λήψη σκευάσματος παρακεταμόλης δεν επηρεάζει την τάση αιμορραγίας και μπορεί να ληφθεί πριν και μετά την επέμβαση.

  • Ποια είναι η μετεγχειριτική φροντίδα της ασκορινοστομίας

Μετά το χειρουργείο, για να μειωθεί η πιθανότητα ρινορραγίας, συστήνεται οι ασθενείς να αποφεύγουν την κατανάλωση ζεστών ποτών κατά τις πρώτες 24 ώρες, καθώς και να αποφεύγουν να φυσάνε την μύτη τους και την έντονη σωματική άσκηση τις πρώτες 2 εβδομάδες.

Σε περίπτωση που οι ασθενείς δεν μπορούν να αποφύγουν το φτέρνισμα, τότε δεν θα πρέπει να αναπτύσσεται έντονη πίεση στη ρινική κοιλότητα.

Επίσης, συστήνεται οι ασθενείς να κοιμούνται τοποθετώντας ένα ή δύο επιπλέον μαξιλάρια κάτω από το κεφάλι τους για τις πρώτες νύχτες, και για τις πρώτες 24 ώρες να αποφεύγουν την οδήγηση  (όπως επίσης και τη χρήση μηχανημάτων), τη λήψη αλκοόλ και τη λήψη ηρεμιστικών φαρμάκων.

 

μετεγχειριτική φροντίδα της ασκορινοστομίας
Μετεγχειριτική φροντίδα της ασκορινοστομίας

Εάν ο οφθαλμικός επίδεσμος δεν έχει αφαιρεθεί στην κλινική, τότε θα πρέπει να αφαιρεθεί την επόμενη ημέρα στο σπίτι. Το πλύσιμο είναι επιτρεπτό, με προσοχή να μην υπάρχει τριβή στο μάτι που έγινε η επέμβαση. Η τομή θα πρέπει να παραμείνει ανοικτή.

Η πρώτη επανεξέταση πραγματοποιείται 1-2 εβδομάδες μετά το χειρουργείο, κατά την οποία αφαιρούνται τα ράμματα από το δέρμα (εξωτερική ασκορινοστομία) και εξετάζεται το μάτι. Κατά τη δεύτερη μετεγχειρητική επίσκεψη στην κλινική 6-8 εβδομάδες μετά την επέμβαση, αφαιρείται το σωληνάκι σιλικόνης και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν απαιτείται επιπλέον εξέταση.

Κάποιοι ασθενείς συνεχίζουν να έχουν συμπτώματα επιφοράς για μερικές εβδομάδες μετά το χειρουργείο έως ότου υποχωρήσει το οίδημα και η φλεγμονή, και αφαιρεθεί το σωληνάκι σιλικόνης από τη μύτη.

Παρόλο που η δερματική τομή επουλώνεται σε μερικές εβδομάδες, το εσωτερικό οίδημα και η επούλωση μπορεί να κρατήσει μερικούς μήνες και έτσι περιστασιακά να παρατηρείται ήπια επιφορά για αρκετούς μήνες μετά την επέμβαση.

  • Ποιοι είναι οι κίνδυνοι και επιπλοκές της ασκορινοστομίας

Οι κυριότερες επιπλοκές που σχετίζονται με το χειρουργείο της ασκορινοστομίας περιλαμβάνουν: ρινορραγία, οίδημα, δημιουργία ουλής, μόλυνση και περαιτέρω χειρουργείο.

Η ρινορραγία μπορεί να παρατηρηθεί σε ποσοστό 2% των ασθενών κατά τις πρώτες 10 ημέρες μετά την επέμβαση. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η αιμορραγία θα σταματήσει αυτόματα.

Ο βαθμός του οιδήματος στην περιοχή της έσω γωνίας των βλεφάρων μπορεί να ποικίλει σημαντικά. Κάποιοι ασθενείς αναφέρουν πολύ λίγο έως καθόλου οίδημα, ενώ κάποιοι άλλοι παρουσιάζουν οίδημα και αιμάτωμα τα οποία χρειάζονται περίπου μία εβδομάδα για να απορροφηθούν (το αιμάτωμα είναι ασυνήθιστο).

κίνδυνοι και επιπλοκές της ασκορινοστομίας
Κίνδυνοι και επιπλοκές της ασκορινοστομίας

Η χειρουργική τομή στο πλάι της μύτης (εξωτερική ασκορινοστομία) τυπικά επουλώνεται πολύ καλά και με τον καιρό γίνεται ασήμαντη στους περισσότερους ασθενείς. Εντούτοις, σε ποσοστό περίπου 1-2% των ασθενών, η χειρουργική τομή παραμένει οπτικά αισθητή και ίσως χρειαστεί τοπικό μασάζ για να μαλακώσει.

Η μόλυνση είναι μια σπάνια επιπλοκή του χειρουργείου και θεραπεύεται με αντιβιοτικά.

Σπανίως, η κανονική επουλωτική διαδικασία των ιστών στη ρινική κοιλότητα μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία μίας λεπτής μεμβράνης στο εσωτερικό στόμιο, με αποτέλεσμα την επανεμφάνιση των αρχικών συμπτωμάτων της επιφοράς.

Πάνω από τους μισούς από τους ασθενείς που θα εμφανίσουν αυτού του είδους την αντιδραστική μεμβράνη, απαντούν καλά στην αφαίρεση της μεμβράνης και επανατοποθέτηση του σωληναρίου σιλικόνης στη ρινική κοιλότητα με τη βοήθεια ελαφριάς γενικής αναισθησίας.

Σε κάποια περιστατικά (και ειδικά σε περίπτωση που έχει προηγηθεί τραυματισμός της περιοχής), η επέμβαση που περιγράφεται πιο πάνω δεν μπορεί να δημιουργήσει τις συνθήκες για την παροχέτευση των δακρύων στη ρινική κοιλότητα.

Σε αυτή την περίπτωση, ο μόνος τρόπος για να παροχετευτούν τα δάκρυα είναι με την εισαγωγή ενός μικρού, λείου, γυάλινου σωλήνα από Pyrex (που συχνά αναφέρεται ως σωλήνας Lester Jones) δια μέσου της έσω γωνίας των βλεφάρων προς τη ρινική κοιλότητα (χωρίς καμία επιπλέον δερματική τομή) με τη βοήθεια ελαφριάς γενικής αναισθησίας.

Ο σωλήνας αυτός παραμένει μόνιμα σε αυτή τη θέση, παρόλο που μπορεί να κινείται ελαφρώς με τον βλεφαρισμό. Ο σωλήνας Lester Jones είναι πολύ αποτελεσματικός, αν και απαιτείται ετήσιος έλεγχος, ενώ και σε κάποιους ασθενείς είναι αναγκαία η περιοδική επανατοποθέτησή του.

VIDEO

Ο Κος Μαυρικάκης, χειρουργός οφθαλμίατρος, στην τηλεοπτική εκπομπή 'Θέμα Υγείας' από το SBC, μιλάει για την δακρύρροια και πως αντιμετωπίζεται.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με παθήσεις δακρυϊκής συσκευής όπως ξηροφθαλμίααπόφραξη ρινοδακρυϊκού πόρουδακρυοκυστίτιδαασκορινοστομία και δακρύρροια στα παιδιά, ο βραβευμένος οφθαλμοπλαστικός χειρουργός Κος Ιωάννης Μαυρικάκης θα δώσει την καλύτερη και πιο σωστή λύση στη πάθησή σας.

Παθήσεις Βλεφάρων, Δακρυϊκής Συσκευής & Κόγχου

Μάθετε περισσότερα για την πάθηση που σας ενδιαφέρει