Βλεφαρόσπασμος - Παθήσεις βλεφάρων
Βλεφαρόσπασμος - Παθήσεις βλεφάρων
  • Τι είναι ο βλεφαρόσπασμος;

Ως καλοήθης ιδιοπαθής βλεφαρόσπασμος, είναι μια πάθηση των βλεφάρων, που χαρακτηρίζεται η ακούσια (χωρίς τη θέληση) σύσπαση των μυών γύρω από τα μάτια. Η κατάσταση αυτή μπορεί να είναι αμφοτερόπλευρη και μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα όπως δυσκολία στο άνοιγμα των βλεφάρων, γρήγορο βλεφαρισμό, ή σύσπαση των βλεφάρων και των φρυδιών.

Τα αρχικά συμπτώματα μπορεί να είναι αυξημένη συχνότητα του βλεφαρισμού που προοδευτικά οδηγεί σε όλο και πιο δυνατή και πιο συχνή σύσπαση των μυών.

Οι σπασμοί σταματούν κατά τη διάρκεια του ύπνου και μπορεί να γίνουν πιο έντονοι σε δυνατό φώς, κούραση ή ψυχικό στρες.

Ο Κος Μαυρικάκης, στην τηλεοπτική εκπομπή 'Δια γνώσης' από το Star Κεντρικής Ελλάδος στις 27 Μαΐου 2016, μιλάει για τον βλεφαρόσπασμο καθώς και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να αντιμετωπισθεί.

  • Τι προκαλεί τον βλεφαρόσπασμο;

Τα αίτια του βλεφαρόσπασμου είναι άγνωστα. Ο βλεφαρόσπασμος είναι μία καλοήθης κατάσταση και δεν χρήζει περαιτέρω διαγνωστικής προσέγγισης.

  • Τι είναι ο ημιπροσωπικός σπασμός;

Ως ημιπροσωπικός σπασμός χαρακτηρίζεται η ακούσια σύσπαση των μυών στο ένα ήμισυ του προσώπου, συνήθως περιλαμβάνοντας και σπασμό των βλεφάρων. Τα αρχικά συμπτώματα μπορεί να είναι σύσπαση στα βλέφαρα, με προοδευτική επέκταση στους μύς σε όλη την έκταση του μισού προσώπου.

Το εύρος των συμπτωμάτων μπορεί να ποικίλει από ήπιες συσπάσεις μέχρι και έντονες συσπάσεις. Σε αντίθεση με τον βλεφαρόσπασμο, η κατάσταση αυτή εμφανίζεται και κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Βλεφαρόσπασμος - Αίτια, Συμπτώματα & Θεραπεία
Βλεφαρόσπασμος - Αίτια, Συμπτώματα & Θεραπεία
  • Τι προκαλεί τον ημιπροσωπικό σπασμό;

Ο ημιπροσωπικός σπασμός ενίοτε προκαλείται από ερεθισμό του προσωπικού νεύρου στη βάση του κρανίου. Αυτός ο ερεθισμός μπορεί να είναι το αποτέλεσμα ενός διατεταμένου αγγείου που συσπάται στην πορεία του προσωπικού νεύρου. Στις περιπτώσεις που το προσωπικό νεύρο ερεθίζεται, οι μυϊκές ίνες στο πρόσωπο συσπώνται.

Λιγότερο από 1% των περιπτώσεων οφείλονται σε παρουσία όγκου στην πορεία του νεύρου. Ως εκ τούτου, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει τη διενέργεια μαγνητικής τομογραφίας.

  • Ποια είναι η θεραπεία για το βλεφαρόσπασμο;

Η πιο συνήθης θεραπευτική προσέγγιση σε αυτές τις καταστάσεις είναι η ένεση βοτουλινικής τοξίνης. Η τοξίνη ενίεται μέσα τους μύς σε διάφορες θέσεις γύρω από τα μάτια και τα φρύδια με σκοπό να σταματήσει τις ακούσιες συσπάσεις.

Η επίδραση της βοτουλινικής τοξίνης διαρκεί κατά μέσο όρο από 3-4 μήνες και οι ενέσεις επαναλαμβάνονται κατά περίπτωση. Αυτή η θεραπεία είναι ασφαλής και αποτελεσματική. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι σπάνιες και παροδικές και περιλαμβάνουν την πτώση των βλεφάρων και τη διπλωπία.

Η χειρουργική προσέγγιση συστήνεται για τον βλεφαρόσπασμο στην περίπτωση που η ένεση βοτουλινικής τοξίνης δεν είναι επαρκής. Η εκτομή του σφιγκτήρα μυ των βλεφάρων αφαιρεί τον μυ που είναι υπεύθυνος για την σύγκλειση των βλεφάρων.

Αυτή η χειρουργική επέμβαση είναι επιτυχής για κάποιους, αλλά όχι όλους τους ασθενείς. Μερικοί ασθενείς συνεχίζουν να χρειάζονται ένεση βοτουλινικής τοξίνης ακόμα και μετά τη χειρουργική επέμβαση μυεκτομής.

  • Ποια άλλα υποστηρικτικά μέτρα είναι χρήσιμα;

Η χρήση σκούρων γυαλιών είναι το κυριότερο υποστηρικτικό μέτρο και έχει διπλό ρόλο: εμποδίζει την έκθεση στο έντονο φως που επιτείνει τον σπασμό και επίσης καθιστά λιγότερο ορατή την κατάσταση του βλεφαρόσπασμου προς τρίτους.

Παθήσεις Βλεφάρων, Δακρυϊκής Συσκευής & Κόγχου

Μάθετε περισσότερα για την πάθηση που σας ενδιαφέρει