Μάθε για την δακρύρροια ή επιφορά
Δακρύρροια- Αίτια και Αντιμετώπιση

 

  • Τι είναι η δακρύρροια

Δακρύρροια ή επιφορά είναι η υπερχείλιση των δακρύων στο πρόσωπο. Ένα κλινικό σημείο που προκαλεί η ανεπαρκής παροχέτευση των δακρύων από τα μάτια στην μύτη είναι ότι τα δάκρυα τρέχουν στο πρόσωπο παρά στο ρινοδακρυϊκό σύστημα.

  • Πώς παροχετεύονται τα δάκρυα από την οφθαλμική επιφάνεια

Η οφθαλμική επιφάνεια και το εσωτερικό των βλεφάρων είναι βλεννογόνοι και εξ΄ορισμού θα πρέπει να διατηρούνται συνεχώς υγροί. Η υγρασία αυτή προέρχεται από τα δάκρυα που σχηματίζονται από τον δακρυϊκό αδένα, ένα ειδικό αδένα ο οποίος βρίσκεται κάτω από το έξω ένα τρίτο του άνω βλεφάρου.

Κατά τον βλεφαρισμό, τα δάκρυα επαλείφονται στην επιφάνεια του οφθαλμού και ωθούνται αργά προς την εσωτερική γωνία, δίπλα στη μύτη.

Στην εσωτερική γωνία κάθε βλεφάρου υπάρχει μία μικρή αποχετευτική οπή η οποία αποκαλείται δακρυϊκό σημείο.

Μπορούμε να διακρίνουμε το δακρυϊκό σημείο εάν παρατηρήσουμε τα βλέφαρα μας από κοντά σε ένα καθρέφτη και τραβήξουμε ελαφρώς το βλέφαρο προς τα έξω.

Κάθε δακρυϊκό σημείο οδηγεί σε ένα μικρό οριζόντιο σωληνάριο (το δακρυϊκό σωληνάριο) το οποίο με την σειρά του οδηγεί σε ένα αποχετευτικό σάκο βαθιά κάτω από το δέρμα στην έσω γωνία του ματιού (ο δακρυϊκός ασκός).

Δακρυοκυστίτιδα - Ανατομική του αποχετευτικού συστήματος των δακρύων
Ανατομική του αποχετευτικού συστήματος των δακρύων

Τέλος, ο δακρυϊκός ασκός παροχετεύει τα δάκρυα προς τα κάτω (μέσω του ρινοδακρυϊκού πόρου), ο οποίος διέρχεται από το δακρυϊκό οστούν μέσα στην κοιλότητα της μύτης. Αυτός είναι και ο λόγος που τρέχει η μύτη όταν κάποιος κλαίει.

  • Γιατί δακρύζει το μάτι μου;

Τα αίτια της δακρύρροιας είναι οτιδήποτε προκαλεί υπερέκκριση δακρύων, μειωμένη παροχέτευση των δακρύων ή ανεπάρκεια της αντλίας, και έχει ως αποτέλεσμα την υπερχείλιση των δακρύων στα μάγουλα.

Δακρύρροια και Αιτίες:

Υπερέκκριση δακρύων
Ξηροφθαλμία ή αντανακλαστική δακρύρροια.

Μειωμένη παροχέτευση δακρύων
Στένωση/απόφραξη κατά μήκος του συστήματος παροχέτευσης των δακρύων.

Οποιαδήποτε στένωση, ανωμαλία ή απόφραξη κατά μήκος του συστήματος παροχέτευσης των δακρύων μπορεί να οδηγήσει σε υγρό μάτι ή σε ένα μάτι που δακρύζει.

Αυτό μπορεί να παρατηρηθεί είτε σε ειδικές συνθήκες (όπως ψύχος, έντονα ρεύματα αέρα στο περιβάλλον), είτε σε μόνιμη βάση.

Άλλα συνήθη συμπτώματα της μειωμένης παροχέτευσης δακρύων περιλαμβάνουν έκκριση βλέννας στην εσωτερική γωνία του ματιού ή/και κατά μήκος των βλεφαρίδων, και διαταραχή της όρασης.

Ο οφθαλμοπλαστικός χειρουργός Κος Ιωάννης Μαυρικάκης μπορεί να πραγματοποιήσει ειδική εξέταση για να διαγνώσει εάν υπάρχει στένωση ή απόφραξη του δακρυϊκού συστήματος και σε ποιο ύψος βρίσκεται το πρόβλημα στην πορεία μεταξύ του ματιού και της μύτης.

Η ακριβής θέση της στένωσης ή της απόφραξης θα καθορίσει ποιο είδος θεραπείας είναι κατάλληλο για το πρόβλημα σας. Στις περισσότερες περιπτώσεις δακρύρροιας, απαιτείται μία χειρουργική επέμβαση για να ανοίξει την απόφραξη ή να δημιουργήσει καινούργια αναστόμωση.

Ανεπάρκεια αντλίας δακρύων
Σε περιπτώσεις που είναι διαταραγμένη η ανατομική θέση των βλεφάρων (εντρόπιοεκτρόπιο κλπ), ή έχουν ατονίσει ή χάσει τη δύναμη τους λόγω γήρανσης (χαλάρωση βλεφάρων), παράλυσης (παράλυση προσωπικού νεύρου), ή τραυματισμού, τα βλέφαρα χάνουν την ικανότητα του σωστού βλεφαρισμού. Εάν απολεσθεί αυτή η ικανότητα, τότε τα δάκρυα δεν μπορούν να βρουν το δρόμο τους προς την έσω γωνία των βλεφάρων.

 

Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο Κος Μαυρικάκης, εφόσον εντοπίσει γιατί δακρύζει το μάτι, θα σας προτείνει την κατάλληλη χειρουργική επέμβαση η οποία και θα διορθώσει τη γενεσιουργό αιτία και θα βελτιώσει τη μηχανική της παροχέτευσης των δακρύων.

VIDEO

Ο Κος Μαυρικάκης, χειρουργός οφθαλμίατρος, στην τηλεοπτική εκπομπή 'Θέμα Υγείας' από το SBC, μιλάει για την δακρύρροια και πως αντιμετωπίζεται.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με παθήσεις δακρυϊκής συσκευής όπως ξηροφθαλμίααπόφραξη ρινοδακρυϊκού πόρουδακρυοκυστίτιδαασκορινοστομία και δακρύρροια στα παιδιά, ο βραβευμένος οφθαλμοπλαστικός χειρουργός Κος Ιωάννης Μαυρικάκης θα δώσει την καλύτερη και πιο σωστή λύση στη πάθησή σας.

Παθήσεις Βλεφάρων, Δακρυϊκής Συσκευής & Κόγχου

Μάθετε περισσότερα για την πάθηση που σας ενδιαφέρει