Πίνακας Περιεχομένων εμφάνιση
Αισθητική Οφθαλμολογία
Βλεφαροπλαστική

 

Βλεφαροπλαστική

Τα μάτια είναι ένα σημαντικό στοιχείο της εξωτερικής εμφάνισης μιας και είναι το πρώτο πράγμα που προσέχει κανείς πάνω μας. Στην νιότη, το δέρμα των βλεφάρων είναι ελαστικό και λείο, όμως τείνει να λεπταίνει με την πάροδο του χρόνου. Με την απώλεια της ελαστικότητας, το λίπος αρχίζει να γίνεται εμφανές, καθώς αρχίζει να προβάλει προς τα εμπρός. Η ηλικία, η κληρονομικότητα και η έκθεση στον ήλιο συμβάλλουν σε αυτή τη  διαδικασία.

Η ύπαρξη περίσσιας δέρματος και η απώλεια όγκου στα βλέφαρα πολλές φορές παραπέμπει σε μια μη υγιή εμφάνιση. Η περίσσια δέρματος πάνω από τα βλέφαρα μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και να εμποδίζει την όραση. Η βλεφαροπλαστική μπορεί να προσφέρει όχι μόνο μια πιο νεανική εμφάνιση αλλά και μια λειτουργική βελτίωση.

 

Τι είναι η βλεφαροπλαστική

Μάτια που δείχνουν κουρασμένα είτε από "βάρος" στα πάνω βλέφαρα ή από "σακούλες" κάτω από τα μάτια είναι ένα από τα πιο συχνά παράπονα ασθενών που σκέφτονται σοβαρά να προχωρήσουν σε μια αισθητική επέμβαση. Η βλεφαροπλαστική μπορεί να επαναφέρει μια πιο νεανική και ξεκούραστη εμφάνιση - σαν να επιστρέφουμε από διακοπές. Ωστόσο, η επέμβαση δεν μπορεί να εξαφανίσει όλες τις ρυτίδες γύρω από τα μάτια, και ειδικά τις ρυτίδες στο "πόδι της χήνας".

Η βλεφαροπλαστική μπορεί να πραγματοποιηθεί στα πάνω βλέφαρα, στα κάτω βλέφαρα, ή και στα τέσσερα βλέφαρα. Επίσης, η βλεφαροπλαστική μπορεί να συνδυαστεί και με άλλες επεμβάσεις, όπως η επέμβαση πτώσης βλεφάρου, ή πτώσης οφρύος.

 

Πως πραγματοποιείται η βλεφαροπλαστική

Η βλεφαροπλαστική συχνά πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία, χωρίς να απαιτείται παραμονή στο νοσοκομείο. Η επέμβαση διαρκεί μια με δύο ώρες το μέγιστο, ή και λιγότερο αν γίνεται μόνο στα πάνω ή τα κάτω βλέφαρα, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και μέθη αν αυτό είναι επιθυμητό.

 

Βλεφαροπλαστική άνω βλεφάρων

Η άνω βλεφαροπλαστική είναι μια πολύ δημοφιλής αισθητική επέμβαση για την αφαίρεση περίσσιας δέρματος από τα πάνω βλέφαρα.

Κατά την άνω βλεφαροπλαστική, μια λεπτή τομή πραγματοποιείται στην υπάρχουσα φυσική πτυχή των άνω βλεφάρων, τεχνική η οποία διασφαλίζει ότι δεν θα είναι εμφανής κάποια ουλή μετεγχειρητικά. Αφαιρείται μια λωρίδα περίσσιας  δέρματος και μυός. Ο κος Μαυρικάκης γενικά προτιμά την μη αφαίρεση λίπους, εκτός και αν είναι αναγκαίο. Ακολουθεί συρραφή των τομών με λεπτά μη απορροφήσιμα ράμματα που συνήθως αφαιρούνται εντός μιας εβδομάδας.

 

Βλεφαροπλαστική κάτω βλεφάρων

Η κάτω βλεφαροπλαστική είναι μια πολύ δημοφιλής αισθητική επέμβαση για την αφαίρεση περίσσιας δέρματος από τα κάτω βλέφαρα ή /και για την μείωση ή επανατοποθέτηση του λίπους προκειμένου να βελτιωθούν οι "σακούλες" κάτω από τα μάτια.

Η κάτω βλεφαροπλαστική είναι αρκετά πιο απαιτητική σε σχέση με την άνω βλεφαροπλαστική και χρειάζεται μεγαλύτερη χειρουργική εμπειρία και ικανότητα για να επιτευχθεί ένα άριστο αποτέλεσμα.

Τα "πρησμένα" κάτω βλέφαρα μπορεί ακόμη και σε νέους ανθρώπους να τους κάνουν να δείχνουν κουρασμένοι, παρά την απουσία περίσσιας δέρματος.  Σε αυτές τις περιπτώσεις, η κάτω βλεφαροπλαστική συχνά πραγματοποιείται από την εσωτερική πλευρά των βλεφάρων, έτσι ώστε να μην υπάρχει μετεγχειρητικά εμφανής ουλή.

Αν χρειάζεται όμως να αφαιρεθεί περίσσια δέρματος, μια λεπτή τομή πραγματοποιείται στην πτυχή ακριβώς κάτω από τη γραμμή των βλεφαρίδων, η οποία επεκτείνεται πλάγια μέσα σε μια φυσική πτυχή του δέρματος, διασφαλίζοντας έτσι ότι δεν θα είναι εμφανής κάποια ουλή μετεγχειρητικά.

Στις περιπτώσεις που απαιτείται να αφαιρεθεί μόνο δέρμα ενώ δεν υπάρχει υπάρχει περίσσια λίπους, τότε η τεχνική αυτή είναι γνωστή σαν skin pinch βλεφαροπλαστική.

 

Τι να περιμένετε μετά την πλαστική των βλεφάρων;

  • Μετά την επέμβαση θα έχετε λίγο οίδημα και μωλωπισμό - οι κρύες κομπρέσες και η ανύψωση του κεφαλιού θα βοηθήσουν να ελαττωθεί η όποια ενόχληση.
  • Για τον μωλωπισμό μπορεί να χρειαστεί 2 με 3 εβδομάδες για να εξαφανιστεί εντελώς.
  • Θα πρέπει να αποφύγετε την οδήγηση για 24 ώρες μετά το χειρουργείο.
  • Μπορείτε να επιστρέψετε στην εργασία σας αν το επιθυμείτε, αλλά αν έρχεστε σε επαφή με κόσμο, είναι προτιμότερο να επιστρέψετε σε 10 μέρες εξαιτίας του οιδήματος και του μωλωπισμού.
  • Το μακιγιάζ πρέπει να αποφεύγεται για 2 εβδομάδες μετά την επέμβαση.
  • Είναι προτιμότερο να φοράτε γυαλιά ηλίου όταν είστε σε εξωτερικούς χώρους για τουλάχιστον μια εβδομάδα μετά την επέμβαση.
  • Αποφύγετε το κολύμπι για 3 εβδομάδες μετά την επέμβαση, γιατί υπάρχει πιθανότητα επιμόλυνσης.
  • Αποφύγετε να σηκώνετε βάρη και να κάνετε εντατική άσκηση ή τρέξιμο για 2 εβδομάδες μετά την επέμβαση, γιατί το οίδημα και ο μωλωπισμός μπορεί να επιδεινωθούν.
  • Αποφύγετε τη χρήση φακών επαφής για 2 εβδομάδες μετά την επέμβαση, γιατί τα βλέφαρα μπορεί να είναι δύσκαμπτα και ευαίσθητα και να υπάρχει ήπια ξηροφθαλμία.
  • Σε μερικούς ασθενείς μπορεί να εμφανιστεί θολή όραση και φωτοφοβία για μερικές μέρες μετά την επέμβαση.

Συνήθως η όποια ενόχληση, αν υπάρχει, είναι μικρή μετά την επέμβαση. Τα αναλγητικά φάρμακα (πλην της ασπιρίνης) συνήθως είναι επαρκή. Τα προϊόντα με ασπιρίνη και τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη θα πρέπει να αποφεύγονται πριν και μετά την επέμβαση, γιατί αυξάνουν την πιθανότητα αιμορραγίας και μωλωπισμού.

 

Ποια είναι η μετεγχειρητική φροντίδα της πλαστική των βλεφάρων;

Θα πρέπει να τοποθετείται αντιβιοτική αλοιφή πάνω στην τομή 3 φορές την ημέρα, αφού πρώτα καθαρίσουμε προσεκτικά την τομή με αποστειρωμένη γάζα και φυσιολογικό ορό. Επίσης, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται τεχνητά δάκρυα 3-4 φορές την ημέρα την πρώτη εβδομάδα για ανακούφιση και την πρόληψη ξηροφθαλμίας. Η συχνότητα ενστάλαξης μπορεί να μειωθεί σταδιακά τις επόμενες εβδομάδες.

 

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι και οι επιπλοκές μιας βλεφαροπλαστικής

Σε κάθε χειρουργική επέμβαση υπάρχει πιθανότητα επιπλοκών όπως για παράδειγμα, μετεγχειρητική μόλυνση, αιμορραγία, ή υπερδιόρθωση. Ο κος Μαυρικάκης λαμβάνει όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις για την ελαχιστοποίηση αυτών των επιπλοκών, αλλά είναι σημαντικό ο ασθενής να κατανοήσει τους σχετικούς κινδύνους.

Συχνές Ερωτήσεις

 

Ποια είναι η καλύτερη ηλικία για να υποβληθώ σε επέμβαση;

Αν και δεν υπάρχει ιδανική ηλικία για βλεφαροπλαστική, οι περισσότεροι άνθρωποι που επιλέγουν να κάνουν βλεφαροπλαστική είναι ηλικίας άνω των 40 ετών.

 

Μπορεί ένας άνδρας να κάνει βλεφαροπλαστική;

Ναι, οι άνδρες μπορούν να κάνουν βλεφαροπλαστική όπως και οι γυναίκες. Στην πραγματικότητα, η βλεφαροπλαστική γίνεται όλο και πιο δημοφιλής μεταξύ των ανδρών που θέλουν να βελτιώσουν την εικόνα των ματιών τους και να επιτύχουν μια πιο νεανική και ξεκούραστη εμφάνιση.

 

Μπορεί το σχήμα των ματιών να επηρεαστεί από τη πλαστική των βλεφάρων;

Η χειρουργική επέμβαση βλεφαροπλαστικής δεν έχει σχεδιαστεί για να αλλάζει το σχήμα των ματιών. Όμως η έξω κανθοπλαστική μπορεί να αλλάξει τη θέση του έξω κανθού, η οποία μπορεί να αλλάξει ελαφρώς το σχήμα του ματιού (αμυγδαλωτό).

 

Μπορώ να κοιμηθώ στο πλάι μετά από τη βλεφαροπλαστική;

Πρέπει να κοιμάστε ανάσκελα με το κεφάλι σας σε υπερυψωμένη θέση για τουλάχιστον μία εβδομάδα μετά τη χειρουργική επέμβαση.

 

Πότε μπορώ να πλύνω τα μαλλιά μου μετά από τη βλεφαροπλαστική;

Το πλύσιμο των μαλλιών σας μπορεί να γίνει μετά από μία εβδομάδα από τη χειρουργική επέμβαση.

 

Ποια είναι τα καλύτερα τρόφιμα για φαγητό μετά από τη βλεφαροπλαστική;

Θα πρέπει να εστιάσετε στην κατανάλωση τροφών πλούσιων σε πρωτεΐνες, βιταμίνη C και ψευδάργυρο. Αποφύγετε το υπερβολικό πρόχειρο φαγητό και τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα.

 

Γιατί πρέπει να αποφεύγω το κάπνισμα και το αλκοόλ μετά από πλαστική των βλεφάρων;

Το κάπνισμα θα πρέπει να αποφεύγεται για τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες μετά τη χειρουργική επέμβαση για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος επιπλοκών επούλωσης.

 

Μπορώ να χρησιμοποιήσω υπολογιστή ή να παρακολουθήσω τηλεόραση αμέσως μετά την επέμβαση;

Θα πρέπει να αποφύγετε την υπερβολική χρήση οθόνης υπολογιστή και να ελαχιστοποιήσετε την παρακολούθηση τηλεόρασης, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει σημαντική καταπόνηση των ματιών.

 

Πόσο διαρκούν τα αποτελέσματα της βλεφαροπλαστικής;

Η βλεφαροπλαστική των άνω βλεφάρων μπορεί να παράγει αποτελέσματα που μπορούν να διαρκέσουν μέχρι και δέκα έτη. Η βλεφαροπλαστική των κάτω βλεφάρων μπορεί να παράγει αποτελέσματα που μπορούν να διαρκέσουν ολόκληρη τη ζωή σας. Είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι η φυσική διαδικασία γήρανσης δεν σταματά με την χειρουργική επέμβαση και το πρόσωπο θα συνεχίσει να εμφανίζει σημάδια γήρανσης με την πάροδο του χρόνου, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στην επανεμφάνιση της χαλάρωσης των βλεφάρων.

 

Η βλεφαροπλαστική καλύπτεται από ιδιωτική ιατρική ασφάλιση;

Η ιδιωτική ιατρική ασφάλιση δεν καλύπτει συνήθως αισθητικές επεμβάσεις όπως η βλεφαροπλαστική. Η βλεφαροπλαστική των άνω βλεφάρων καλύπτεται μόνο εάν η περίσσια του δέρματος επηρεάζει σημαντικά το οπτικό πεδίο ενώ η βλεφαροπλαστική των κάτω βλεφάρων δεν καλύπτεται.

Αισθητική Οφθαλμολογία

Μάθετε περισσότερα για την αισθητική οφθαλμολογία