Εντρόπιο - Συμπτώματα - Διάγνωση - Θεραπεία
Εντρόπιο - Συμπτώματα - Διάγνωση - Θεραπεία

 

  • Τι είναι το εντρόπιο;

Το εντρόπιο, είναι μια πάθηση των βλεφάρων στην οποία, το χείλος του κάτω βλεφάρου γυρίζει προς τα μέσα. Είναι δηλαδή το αντίθετο απο το εκτρόπιο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη συνεχή τριβή των βλεφαρίδων στην πρόσθια επιφάνεια του οφθαλμού.

Το εντρόπιο διακρίνεται σε γεροντικό, σπαστικό και ουλώδες, με συνηθέστερο το πρώτο, το οποίο παρατηρείται κυρίως σε ηλικιωμένους άνω των 70 χρόνων.

Το εντρόπιο πρέπει να διαχωριστεί από την τριχίαση, στην οποία παρατηρείται στροφή των βλεφαρίδων προς τον βολβό του οφθαλμού χωρίς όμως να αλλάζει ανατομική θέση των βλεφάρων.

  • Ποια είναι τα αίτια του εντρόπιου;

Η πιο κοινή αιτία του εντρόπιου είναι η χαλάρωση των ιστών που υποστηρίζουν το κάτω βλέφαρο, λόγω ηλικακής εκφύλισης. Άλλες λιγότερο συχνές αιτίες εντρόπιου περιλαμβάνουν προηγούμενο τραύμα, χημικά εγκαύματα, και φλεγμονώδεις διαταραχές του επιπεφυκότα στις εσωτερικές πτυχές των βλεφάρων.

  • Ποια είναι τα συμπτώματα του εντρόπιου;

Η συνεχής τριβή των βλεφαρίδων ενάντια στον κερατοειδή και τον επιπεφυκότα, μπορεί να οδηγήσει στα ακόλουθα συχνά συμπτώματα ενός εντροπίου και περιλαμβάνουν:

 

  • Υπερβολική δακρύρροια
  • Πυώδεις και βλεννώδεις εκκρίσεις
  • Αίσθημα ξένου σώματος
  • Ευαισθησία στο φως
  • Θόλωση της όρασης
  • Είναι το εντρόπιο επικίνδυνο για τον οφθαλμό και την όραση;

Ναι, αν το εντρόπιο δεν διορθωθεί υπάρχει σημαντικός κίνδυνος για οφθαλμικές μολύνσεις, εκδορές και έλκη κερατοειδούς. Κατά συνέπεια είναι σημαντικό να διορθωθεί το εντρόπιο πριν οι επιπλοκές αυτές προκαλέσουν μόνιμη βλάβη στον οφθαλμό. Σε περίπτωση που ο ασθενής έχει και καταρράκτη, κρίνεται σκόπιμο να διορθωθεί πρώτα το εντρόπιο και μετά να ακολουθήσει η επέμβαση του καταρράκτη.

  • Ποια είναι η θεραπεία για το εντρόπιο;

Συνήθως απαιτείται χειρουργική επέμβαση για να διορθωθεί ένα εντρόπιο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο Κος Μαυρικάκης θα βραχύνει τον τένοντα του βλεφάρου, μέσω μιας μικρής τομής στην εξωτερική γωνία του ματιού, καθώς επίσης θα επανασυνδέσει τους κατασπαστήρες του κάτω βλεφάρου, μέσω μιας οριζόντιας τομής στο δέρμα κάτω από τις βλεφαρίδες.

 

Εντρόπιο - Παθήσεις βλεφάρων
Εντρόπιο - Παθήσεις βλεφάρων

 

Η επέμβαση για το εντρόπιο γίνεται με τοπική αναισθησία, ενώ δεν απαιτείται ολονύκτια παραμονή σε νοσοκομείο. Οι ασθενείς αναρρώνουν γρήγορα χρησιμοποιώντας μία αντιβιοτική αλοιφή για περίπου μία εβδομάδα μετά την επέμβαση. Οι περισσότεροι ασθενείς βιώνουν την άμεση επίλυση του προβλήματος μετά την χειρουργική επέμβαση.

Αν ο ασθενής χρειαστεί να καθυστερήσει την επέμβαση, αυτοκόλλητη ταινία ή ράμματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να επανατοποθετηθεί το βλέφαρο προσωρινά στην θέση του, προστατεύοντας  έτσι τον οφθαλμό. Λιπαντικές οφθαλμικές σταγόνες και αλοιφές είναι επίσης χρήσιμες. Δυστυχώς όμως, αυτά τα μέτρα δεν έχουν ως αποτέλεσμα την μόνιμη θεραπεία.

Για 2 εβδομάδες μετά το χειρουργείο, ο ασθενής δε θα πρέπει να τρίβει τα μάτια του. Συνήθως το επόμενο ραντεβού που ακολουθεί την επέμβαση, προγραμματίζεται λίγες ημέρες μετά, ώστε να ελεγχθούν από τον ιατρό η πορεία της ίασης όπως επίσης και η εικόνα του ασθενούς και η όραση.

Στις πιθανές επιπλοκές της επέμβασης αναφέρονται η μόλυνση, η δημιουργία δερματικής ουλής στην εξωτερική γωνία του ματιού και επανεμφάνιση του εντροπίου. Γενικά όμως είναι μια επέμβαση με ποσοστά επιτυχίας που πλησιάζουν το 100%.

VIDEO

Ο Κος Μαυρικάκης, χειρουργός οφθαλμίατρος, με ειδικότητα στην οφθαλμοπλαστική χειρουργική, στην τηλεοπτική εκπομπή 'Δια γνώσης' από το Star Κεντρικής Ελλάδος, μιλάει για το εντρόπιο και το εκτρόπιο. Μάθετε τα πάντα σχετικά με αυτά καθώς και τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να αντιμετωπισθούν.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με παθήσεις βλεφάρων όπως εντρόπιο, εκτρόπιο, πτώση βλεφάρουόγκοι βλεφάρου, ο βραβευμένος οφθαλμοπλαστικός χειρουργός, κ. Μαυρικάκης θα δώσει την πιο σωστή λύση στη πάθησή σας.

Παθήσεις Βλεφάρων, Δακρυϊκής Συσκευής & Κόγχου

Μάθετε περισσότερα για την πάθηση που σας ενδιαφέρει