Πτώση βλεφάρου - Βλεφαρόπτωση
Πτώση βλεφάρου - Βλεφαρόπτωση

 

 • Τι είναι η βλεφαρόπτωση ή πτώση βλεφάρου;

Η πτώση βλεφάρου ή βλεφαρόπτωση, είναι η χαμηλότερη θέση του βλεφάρου σε σχέση με το φυσιολογικό. Ο ιατρός Ιωάννης Μαυρικάκης, βραβευμένος Οφθαλμοπλαστικός Χειρουργός, θα δώσει λύση στο πρόβλημα που σας ταλαιπωρεί.

 • Ποιες είναι οι αιτίες της βλεφαρόπτωσης;

Η συχνότερη αιτία πτώσης βλεφάρου στους ενήλικες είναι η διάταση του τένοντα που συνδέει τον ανελκτήρα μυ με το βλέφαρο. Αυτό μπορεί να εμφανιστεί ως συνέπεια του γήρατος, της χρόνιας χρήσης φακών επαφής, μετά από χειρουργική επέμβαση καταρράκτη ή μετά από τραυματισμό.

Η πτώση βλεφάρου ή βλεφαρόπτωση, στους ενήλικες μπορεί επίσης να συμβεί σαν επιπλοκή από άλλες ασθένειες που προσβάλλουν τον ανελκτήρα μυ ή την νεύρωσή του, όπως νευρομυϊκές παθήσεις, και σε σπάνιες περιπτώσεις από όγκους κόγχου (η περιοχή γύρω απο το μάτι).

 • Ποια είναι τα συμπτώματα της πτώσης βλεφάρου;

Το αρχικό σύμπτωμα της πτώσης άνω βλεφάρου είναι η χαμηλότερη θέση του άνω βλεφάρου. Όταν το βλέφαρο πέσει και καλύψει μέρος της κόρης, αυτόματα προκαλείται ελάττωση του οπτικού πεδίου. Σε βαριές περιπτώσεις είναι απαραίτητο ο ασθενής να γείρει το κεφάλι προς τα πίσω ή να σηκώσει το βλέφαρο με το δάχτυλο προκειμένου να δει.

 • Θεωρείται η βλεφαρόπτωση πάθηση στα βλέφαρα;

Η βλεφαρόπτωση ή πτώση βλεφάρου, δεν είναι πάθηση αλλά σύμπτωμα και δεν απειλεί την όραση του ασθενούς, αλλά δυσχεραίνει σημαντικά την καθημερινότητά του λόγω του περιορισμού του οπτικού πεδίου.

 • Πώς αντιμετωπίζεται η βλεφαρόπτωση;

Η βλεφαρόπτωση αντιμετωπίζεται σχεδόν πάντα με χειρουργική επέμβαση. Ο κύριος σκοπός της επέμβασης είναι η ανύψωση άνω βλεφάρου αυξάνοντας το οπτικό πεδίο, καθώς επίσης και η προσπάθεια να επιτευχθεί συμμετρία όταν ο ασθενής κοιτάζει ευθεία μπροστά.

Η χειρουργική τεχνική που θα επιλεγεί για την θεραπεία της πτώσης βλεφάρου, εξαρτάται από την αιτία που προκάλεσε την πτώση του βλεφάρου, το μέγεθoς αυτής, καθώς επίσης και την λειτουργία του ανελκτήρα μυ.

Πτώση βλεφάρου | θεραπεία και αντιμετωπιση
Βλεφαρόπτωση | θεραπεία και αντιμετώπιση
 • Μέθοδος αναισθησίας για την βλεφαρόπτωση;

Η επέμβαση της πτώσης βλεφάρου γίνεται με τοπική αναισθησία, η οποία επιτυγχάνεται αρχικά με σταγόνες κι έπειτα με ενέσεις στο άνω βλέφαρο. Έτσι ο ασθενής δεν αισθάνεται πόνο κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Επιπλέον, δεν είναι απαραίτητη η ολονύκτια παραμονή σε νοσοκομείο.

 • Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της επέμβασης για την βλεφαρόπτωση;

Τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της επέμβασης του Άνω βλεφάρου είναι η άμεση βελτίωση του οπτικού πεδίου του ασθενούς, η βελτίωση των συχνών πονοκεφάλων ή του αυχενικού πόνου και η καλυτέρευση του νυσταγμένου προσώπου.

 • Χρήσιμες πληροφορίες σχετικές με την πτώση βλεφάρου;

Η χειρουργική επέμβαση βλεφαρόπτωσης μπορεί επίσης να συνδυαστεί με άλλες επεμβάσεις, όπως βλεφαροπλαστική ή ανύψωση οφρύος. Οι δυνατότητες μπορούν να συζητηθούν λεπτομερώς έτσι ώστε ο ασθενής να είναι σε θέση να λάβει μία ορθή απόφαση.

 • Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές μετά την επέμβαση πτώσης βλεφάρων;

Συνήθως,  αμέσως μετά την επέμβαση για την ανύψωση των βλεφάρων, ο ασθενής αδυνατεί  να κλείσει πλήρως το μάτι, αλλά αυτό είναι προσωρινό. Τεχνητά δάκρυα και αλοιφές συνιστώνται κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου.

Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε ότι, αν και η χειρουργική επέμβαση βλεφαρόπτωσης είναι εξαιρετικά αποτελεσματική στην επίτευξη του συμμετρικού ύψους και του περιγράμματος των άνω βλεφάρων, υπάρχει μικρή πιθανότητα να προκύψει ασυμμετρία.

Εάν είναι αξιόλογη, συνήθως μπορεί να αποκατασταθεί εύκολα.

Θεραπεία για πτώση βλεφάρου
Θεραπεία βλεφαρόπτωσης
 • Τι συμβαίνει μετά από μία χειρουργική επέμβαση πτώσης βλεφάρων;

Μετά απο την επέμβαση πτώσης βλεφάρων, αναμένεται ελάχιστος μωλωπισμός ή πρήξιμο, τα οποία θα υποχωρήσουν σε μία έως δύο εβδομάδες. Οι κρύες κομπρέσες και η ανύψωση του κεφαλιού συνιστώνται. Η χρήση make-up καθώς και οι φακοί επαφής θα πρέπει να αποφευχθούν για τουλάχιστον δύο εβδομάδες.

Τα ράμματα είναι συνήθως απορροφήσιμα, αλλά μπορούν να αφαιρεθούν μετά από μια εβδομάδα, εάν κριθεί απαραίτητο. Τέλος είναι σημαντικό ο ασθενής να αποφύγει την έντονη δραστηριότητα την πρώτη εβδομάδα μετά την επέμβαση.

 • Μπορεί η βλεφαρόπτωση να επανέλθει;

Ναι. Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πιθανό το άνω βλέφαρο να πέσει μετά από κάποιους μήνες ή χρόνια μετά από την επέμβαση. Ωστόσο, αυτό είναι ασυνήθιστο και οι περισσότερες επεμβάσεις πτώσης βλεφάρου έχουν μόνιμα και διαρκή αποτελέσματα.

VIDEO

Ο Κος Μαυρικάκης, στην τηλεοπτική εκπομπή 'Καφές με την Ελένη' από τον ALPHA, εξηγεί τι είναι η πτώση άνω βλεφάρου.

Ο Κος Μαυρικάκης, στην τηλεοπτική εκπομπή 'Face to Face' από τον CHANNEL 9, εξηγεί τι είναι η πτώση βλεφάρου ή βλεφαρόπτωση.

Παθήσεις Βλεφάρων, Δακρυϊκής Συσκευής & Κόγχου

Μάθετε περισσότερα για την πάθηση που σας ενδιαφέρει