Δακρύρροια σε παιδιά και νεογνά
Δακρύρροια σε παιδιά και νεογνά

 

  • Δακρύρροια στα παιδιά - Γιατί δακρύζει το μάτι και πώς αντιμετωπίζεται

Περίπου 7% των νεογνών γεννώνται με συγγενή απόφραξη του δακρυϊκού συστήματος στο ένα ή και στα δύο μάτια.

Το ποσοστό αυτό είναι ακόμα υψηλότερο στα πρόωρα νεογνά. Η αρχική θεραπεία περιλαμβάνει μασάζ στην περιοχή του προσβεβλημένου δακρυϊκού ασκού με σκοπό να προωθήσει τα δάκρυα προς τον ρινοδακρυϊκό πόρο και να διανοίξει τη μεμβράνη που προκαλεί την απόφραξη.

Ο Κος Μαυρικάκης μπορεί επίσης να συνταγογραφήσει συστηματικά αντιβιοτικά, σταγόνες ή αλοιφή για τις παθήσεις δακρυϊκής συσκευής.

Στην περίπτωση που η εφαρμογή μασάζ δεν βελτιώσει την δακρύρροια, ενδεχομένως να είναι αναγκαία επιπλέον θεραπεία.

Ο Κος Μαυρικάκης, εφόσον εντοπίσει γιατί δακρύζει το μάτι, είναι σε θέση να διανοίξει την απόφραξη, εισάγοντας μία λεπτή μεταλλική μήλη, δια μέσου του δακρυϊκού σημείου και δια του ρινοδακρυϊκού πόρου στην ρινική κοιλότητα.

Αυτή η διαδικασία πραγματοποιείται χωρίς να χρειαστεί νοσηλεία με τη βοήθεια γενικής αναισθησίας.

Δακρύρροια σε νεογνά
Δακρύρροια σε νεογνά

Για σοβαρές ή υποτροπιάζουσες περιπτώσεις, επιπλέον θεραπευτικές λύσεις περιλαμβάνουν τη διαστολή του ρινοδακρυϊκού πόρου με τη βοήθεια μπαλονιού, καθετηριάζοντας προσωρινά τον ρινοδακρυϊκό πόρο με σωληνάκι σιλικόνης, ή δημιουργώντας χειρουργικά μία καινούρια οδό για να παροχετεύονται τα δάκρυα στη ρινική κοιλότητα (επέμβαση ασκορινοστομίας).

Εφόσον εντοπιστεί γιατί δακρύζει το μάτι, οι περισσότεροι ασθενείς διαπιστώνουν λύση στο πρόβλημα της δακρύρροιας και των εκκρίσεων μετά την θεραπεία, με λίγες έως καθόλου μετεγχειρητικές ενοχλήσεις.

Μάθετε περισσότερα και για τις άλλες παθήσεις της Δακρυϊκής Συσκευής όπως τη Δακρύρροια, την Ξηροφθαλμία, την Απόφραξη ρινοδακρυϊκού πόρου και την Ασκορινοστομία.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο 210.36.19.006

Παθήσεις Βλεφάρων, Δακρυϊκής Συσκευής & Κόγχου

Μάθετε περισσότερα για την πάθηση που σας ενδιαφέρει